Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Omgeving

Genieten in Maastricht!

Maastricht

Maastricht is een van de gezelligste steden van Nederland. Een veelzijdige stad waar geschiedenis, cultuur, mode en Bourgondische gezelligheid samenkomen. Omdat Maastricht in het zuidelijkste puntje ligt doet de stad ook wel een heel klein beetje internationaal aan. Hoewel je weet dat je in Nederland bent krijg je toch, mede ook door de zachte tongval van de Maastrichtenaren, een beetje een vakantiegevoel. Maastricht is een van de oudste steden van Nederland, reeds al bewoond door de Romeinen, en staat dus bol van de geschiedenis. Prachtige kerken, kleine straatjes en de Sint Servaasbrug brengen deze historie dichtbij. Maar Maastricht gaat ook zeker met zijn tijd mee. Het kent moderne straatkunst en enkele prachtige staaltjes van hedendaagse architectuur. Het moderne Bonnefantenmuseum en de nabijgelegen wijk horen hier zeker bij. Bourgondisch is Maastricht ook absoluut. Men kan hier altijd terecht voor een hapje en een drankje, met carnaval vloeit het bier rijkelijk en de stad is gezegend met maar liefst vijf Michelin sterren restaurants. Maastricht is een prima bestemming voor een gezellig dagje uit of een lang weekend genieten van alles wat deze leuke stad te bieden heeft en wat ons betreft een van de leukste steden van Nederland.

Vrijthof

Het Vrijthof is het bekendste plein van Maastricht en behoort tot de bekendste en gezelligste pleinen van Nederland. Naast de vele gezellige terrassen die het plein rijk is worden er hier ook verschillende grote activiteiten gehouden. Zo geeft bijvoorbeeld André Rieu hier met regelmaat grote concerten. Tijdens deze concerten staan het hele plein volgepakt met mensen en hangt het publiek uit ongeveer alle ramen van de omliggende panden. Het Vrijthof speelt ook een belangrijke rol tijdens het Maastrichtse carnaval. Zo wordt hier ieder jaar het “Mooswief”gehesen en staat het carnavalsmonument het “t Zaate Herremenieke” op het Vrijthof. Andere grote evenementen die hier worden georganiseerd zijn de Maastrichtse kermis en de Preuvenemint. Het Preuvenemint is één van de grootste en oudste culinaire festivals van Nederland. Iedere winter wordt er tijdens Magisch Maastricht een grote ijsbaan op het plein opgebouwd. Om deze ijsbaan zijn er diverse kramen te vinden met oliebollen, Vlaamse frieten en koek & sopie. Het plein is vrij gemakkelijk aan te rijden en er onder bevindt zich een grote parkeergarage waardoor je midden in het centrum van Maastricht kan parkeren.

 

Manners-fantastisch-appartement-Stockholm-1-600x347

 

Shoppen

Winkelen in Maastricht is en trekpleister op zich. Voor de ware modegek zijn er hier meer dan voldoende winkels om een aantal dagen flink los te gaan. Winkelen in Maastricht is wat betreft kleding grofweg in drie categorieën onder te verdelen. Er zijn de zaken van de bekende couturiers zoals Addy van de Krommenacker, Edgar Vos en Christian lagerwaard waar je voor echte unieke stukken terecht kunt. De grote ketens zijn uitstekend vertegenwoordigd in Maastricht. Er is een bijenkorf, H&M en nog veel meer. En dan natuurlijk de leuke kleine boetiekjes die je niet alleen in het directe centrum vind, maar vooral in de kleine zijstraatjes. Dwaal hiervoor af van het gebaande pad en ontdek dat ene leuke winkeltje met al die unieke spulletjes. Er valt dus in Maastricht op winkelgebied van alles te ontdekken en beleven. Voor eenieder is hier wat wils. Het echte winkelhart ligt voornamelijk rond om de Munt straat, Nieuwstraat, Grote Straat, Kleine Straat. Hier omheen liggen de meeste winkels en winkelcentra.

Het Stadspark

Het stadspark van Maastricht ligt op de linkeroever van de Maas net buiten het stadcentrum van de stad. Het park ligt hier al sinds de zeventiende eeuw maar heeft door de jaren heen al vele veranderingen gehad. De aanleg van de John F. Kennedybrug en de maasboulevard hebben het oppervlakte van het park behoorlijk doen slinken. Deze vele veranderingen heeft het park opgedeeld in een aantal kleinere onderdelen die bekendstaan als D’n Ingelsen Hoof, Kempland, het Faliezusterspark, het Monseigneur Nolenspark, het Henri Hermanspark en het Aldenhofpark. Het park is tegenwoordig verbonden met de wijk Céramique door middel van de Hoge Brug. Begin vorige eeuw werd er een klein dierenpark in het stadspark geopend met edelherten, volières en later zelfs enkele beren. De beren zijn inmiddels verdwenen maar de andere dieren wonen nog steeds in het Henri Hermanspark. In de oude berenkuil in het Aldenhofpark is tegenwoordig een Halfautomatische Troostmachine te vinden van Michel Huisman. In het park is ook een beeld te vinden Charles de Batz de Castelmore beter bekend als d’Artagnan één van de beroemde musketiers die voor de poorten van Maastricht sneuvelde. In augustus wordt er voor de kleinste onder ons een vertelfestival gehouden.

Stadsmuren

Nadat Maastricht in de dertiende eeuw stadsrechten had verworven verrezen hier de eerste stadsmuren. Het ommuurde deel van de stad bleek al snel te klein en nog geen honderd jaar later kwam er een tweede ommuring om de stad te staan. Een groot deel van de stadsmuren zijn nog in goede staat en nog steeds te bezichtigen. In de zestiende eeuw werden de stadsmuren uitgebreid met het rondeel de Vijf Koppen en het rondeel Haat en Nijt dit wordt door sommige ook wel de derde stadsmuur genoemd. De Jekertoren behoort net als de Helpoort tot de best bewaarde delen van de oude ommuring. Beiden zijn in het begin van de vorige eeuw in zijn geheel gerestaureerd. Langs de oude stadsmuren van Maastricht kan men een schitterende wandeling maken die je geheel door het oude centrum van de stuurt.

 

Genieten in Maastricht? Boek nu!